PR för alla kräver självinsikt och vilja

Brukar du använda ord som dagisfröken, legogubbe eller medborgare? Har du föreslagit en bensträckare när du hållit föredrag? Eller möjligen fotograferat änglalikt leende kvinnor och barskt blängande män?

Vi trodde nog att vi kommunicerade ganska inkluderande på Trampolin PR. Alltså att vi kommunicerade på ett sätt så att alla kan känna sig delaktiga i de sammanhang vi beskriver i texter, bildval, filmer. Vi är ju moderna människor som gillar mångfald, är för jämställdhet och allas rätt till lika värde. Och självklart är det så! Men det innebär inte att vi lever efter våra ideal i praktiken. Det fick vi erfara när en broschyr som vi varit delaktiga i granskades av Genusfotografen Tomas Gunnarsson, som specialiserat sig på att analysera bilder ur ett genusperspektiv. 

Broschyren innehöll bilder på 80 män och 44 kvinnor, trots att ämnet var helt könsneutralt. På vissa uppslag bröt vi normerna med män som log direkt in i kameran medan kvinnor visades i full action på sina jobb. I andra fall misslyckades vi, till exempel i sportbilder. Där fanns en man fullt påklädd i sportig utrustning när han åkte skidor på en sjö bredvid en lättklädd konståkerska som hade händerna uppsträckta i en käck pose.

Denna granskning öppnade våra ögon, och vi beslöt oss för att bli bättre. Under ett år har vi utbildat oss, diskuterat, inspirerats av andra, granskat våra arbeten och gjort en checklista för bilder, text, ord och uttryck. Checklistan finns att läsa och ladda ner här – för vi tänker att det är fint om fler kan ha nytta av den.  

Så, vad säger eller skriver vi då istället för dagisfröken, legogubbe eller medborgare? De inkluderande orden är förskollärare, legofigur och invånare. De första orden är uppenbart inte könsneutrala, men det sista förstod vi inte först. Hur kan ett ord som medborgare vara icke-inkluderande? Men tänker vi till blir det självklart: Alla invånare i vårt land är faktiskt inte medborgare, men de bor här och ska inkluderas.

Bensträckaren då? Vad är det för fel med det ordet? Jo, helt enkelt för att alla inte kan sträcka på benen, och det är särskilt svårt för den som är rullstolsburen.

Vi kommer fortsätta jobba mot PR för alla och tar gärna emot idéer, funderingar eller tips. Välkommen att höra av dig!

//Annika