Facebook-kyrkogården får ny betydelse

Facebook är den kanal i Sverige som verkligen smält samman med vårt samhälle, blivit en del av infrastrukturen skulle man kunna säga. Det har blivit mer en regel än ett undantag att finnas på Facebook, och det finns en förväntan på att finnas där, oavsett om du är företag eller privatperson.

Samma förväntan finns på att inte finnas där om du inte längre är med oss. Företag som försvinner, vid till exempel konkurs eller försäljning, kan en administratör med enkelhet ta bort. Men hur funkar det när en person går bort?

Diskussionerna kring Facebook-kyrkogården är många. Som företag vill jag inte annonsera mot inaktiva konton och som privatperson kan det kännas lite extra i magen när man får notiser om en bortkommens födelsedag och Facebook tycker att man ska skicka iväg ett grattis.

Facebook har därför skapat möjligheten att göra om ett konto till en minnessida. Allt sparas och profilen ser precis likadan ut som när kontot var aktivt. Skillnaden är att det framför namnet står ”till minne av xxx”, en tydlig markering att personen i fråga är bortkommen och att detta konto nu har konverterats till en sida där det istället finns utrymme att minnas och hylla personen. Det blir även tydligt för Facebook vars algoritmer kommer hantera kontot som just en minnessida och inte ett aktivt konto.

Men hur fungerar det och vad behöver man tänka på? Jag besvarar några av de vanligaste frågorna.

Kan jag göra om någon annans konto till en minnessida?

Ett konto är privat och endast ägaren till kontot kan göra ändringar på det.

Men om ägaren går bort, hur gör jag då om jag önskar göra om dennes konto till en minnessida?

Det går att skicka in en förfrågan till Facebook om att konvertera ett konto och Facebook har nu en policy som gör det möjligt att göra om konton till minnessidor om en familjemedlem eller nära vän ber om det. Vill du skicka in en förfrågan till Facebook gör du det här.

Kan jag förbereda en kontakt som tar
hand om mitt konto efter jag gått bort?

Ja, det kan du. Facebook har lagt till möjligheten att lägga till en efterlevande kontaktperson till ditt konto och blir den som tar hand om ditt konto när det har omvandlats till en minnessida. Denna kontaktperson kan ta hand om flera delar i ditt konto men det finns även begränsningar.

En efterlevande kontaktperson kan bland annat:

– Fästa ett inlägg på din profil (till exempel del1a ett sista meddelande om dig eller ge information om begravningen).
– Välja vilka som kan göra inlägg med hyllningar (om minneskontot har ett avsnitt för hyllningar).
– Uppdatera din profilbild och din omslagsbild.
– Begära borttagning av ditt konto.

En efterlevande kontaktperson kan inte:
– Logga in på kontot.
– Läsa dina meddelanden.
– Ta bort några av dina vänner eller göra nya vänförfrågningar.

För att läsa mer exakt om vad en efterlevande kontaktperson kan göra, läs här.

Hur lägger jag till en efterlevande kontaktperson?

Du kan när som helst lägga till, ändra eller ta bort din efterlevande kontaktperson under dina allmänna inställningar på Facebook. Så här gör du:

  1. Logga in på Facebook.
  2. Leta upp den blå pilen som du finner högst upp till höger (bredvid Meddelanden, Aviseringar med mera).
  3. Klicka på den och välj sedan Inställningar.
  4. Du kommer automatiskt hamna på Allmänna kontoinställningar och där finns det en rad som heter Inställningar för minneskonto.
  5. Klicka på Redigera.
  6. Skriv in en namnet på den du vill ska vara din efterlevande kontaktperson i Välj en vän och klicka på Lägg till.

Facebook kontaktar därefter kontaktpersonen och informerar vad detta innebär. För att ta bort en kontakt följer du steg 1-4 och klickar sedan på Ta bort. Viktigt att notera är att du måste vara över 18 år för att kunna välja en efterlevande kontaktperson.

Jag har nu bara skrapat lite på ytan om detta. Vill du veta mer eller har fler frågor så hittar du all information om ämnet på Facebooks informationssida om minnessidor här.

Det kan vara skönt att veta att denna funktion finns. Somliga finner en trygghet i att själva kunna ta kommandot och veta hur ens Facebook-konto kommer bli även efter ens bortgång. För vissa kanske det kan kännas märkligt att lägga energi på Facebook på detta sätt, det är ju bara ett socialt medie. Men då ska vi inte glömma att det är Sveriges största kanal där de flesta finns. Det kanske är fint att förbereda för en plats där folk kan minnas dig på det sätt som ligger i tiden och som når många, det digitala sättet.