Medierelationer

Snö, vind och blod

By 6 mars, 2013 januari 3rd, 2017 One Comment

Som en PR-byrå vid foten av fjällvärlden så följer vi vissa ämnen lite närmare. Nyhetsområdena nedan har fått extra mycket synlighet och svarta rubriker i medierna de senaste veckorna och har självklart varit besvärande för berörda personer, företag och organisationer. Men problem, kaos och fuskare kan i nästa steg ge utrymme för ökad kunskap och öppenhet, förutsatt att man är på hugget! När den svarta nyheten kommer så finns det nämligen alltid stora möjligheter för experter och andra att kliva fram och i medierna berätta hur det verkligen ligger till och det behövs.

Snö och Laviner. TT (Tidningarna Telegrambyrå) har under årets första månader skickat fler meddelanden än någonsin om ökad lavinfara i fjällen och det har även gått ett par laviner ­– tack och lov med lycklig utgång. Varje TT-meddelande ger notiser i nästintill alla dagstidningar runt om i landet. Laviner är intressanta, dramatiska och får stort utrymme.  Det är därför enormt viktigt att öka kunskapen hos fjällgästerna men också hos medierna för att det ska bli relevant lavininformation som når läsarna/tittarna.  Jag fick en fråga från en potentiell fjällgäst som undrade  om man verkligen vågar åka till Jämtlandsfjällen nu när det går laviner hela tiden? Påverkas jag av lavinfaran om jag åker i pisten eller åker längd i spåret?

Vind. Efter att Östersundpostens (ÖP) artikelserie ÖM punkt tog upp ämnet vindkraft så har debatten tagit fart på riktigt. Här står ofta ord mot ord, känslorna är starka och debatten blir inte alltid så saklig. Kommunerna använder sitt veto och stoppar vindkraftparker. Vindkraftaktörerna och fjällkommunerna behöver verkligen plocka fram mer fakta och bevis på vad till exempel fjällgästerna tycker. Påverkas de av vindkraften? Förändrar vindkraftsnärvaron fjälldestinationernas image och på vilket sätt?

Blod. Doping. Bloddoping. Uppdrag granskning satte fart på diskussionen om 90-talets bloddoping. Svenska skidförbundet lyckades skickligt, mitt under rådande VM, hålla dagens åkare borta från debatten – de var ju knappt födda när 90-talsrallyt pågick. Nu går svenska åkare ut med sina blodvärden för att bevisa sin oskuld. Granskning på flera plan gör att det faktiskt blir svårare att fuska. Öppenheten med att redovisa blodvärden ger ökat förtroende för sporten. Här finns även goda chanser att presentera morgondagens lösningar för att få fast fuskarna.

Så alla med kunskap om och intressanta vinklar på aktuella nyhetsämnen– kliv fram och berätta – bidra till ökad kunskap genom kommentarer och medieinlägg. Eller varför inte passa på och presentera en lösning på problemet/faran som fått svarta rubriker och bli hjältinna/hjälte?

För övrigt så har vi lärt oss mycket om hästkött senaste veckorna. Vi har också fått bevis på att billig snabbmat inte alltid innehåller det vi tror. Förvånad? Det banar dock väg för något som vi i Jämtland är bra på– fina råvaror och mathantverk. Så kom igen därute, ta chansen att göra problemet till en kommunikationsfördel och till bra synlighet i medierna.

 /Titti