Möten & evenemang

Kommunikation in på bara skinnet

By 27 april, 2012 No Comments

Jag upplever ofta att det i organisationer finns en övertro på teknik. Att alla kommunikationsproblem kan lösas med en schysst webbsida. Eller kanske ännu hellre med en snygg app. Och visst är tekniken fantastisk och visst kan den underlätta vår kommunikation. Men om jag med min kommunikation vill bygga en relation, med en kollega, med en kund eller privat, är det trots allt det personliga samtalet oss emellan som är mitt viktigaste verktyg.

Ett personligt samtal är kommunikation in på bara skinnet. Här kan jag inte gömma mig bakom tangentbordet, powerpoint presentationen eller journalisten. Det är du och jag, här och nu. Med våra olika ”ryggsäckar” som styr vårt sätt att uppfatta och sortera vår omvärld är det lätt att prata förbi och missförstå.

Persoling kommunikation är verkligen personlig. Det handlar om mig. När det inte funkar betyder det att jag måste utvecklas och förändras. Kanske är det därför så många gärna fokuserar på tekniken? Men om jag vill utvecklas, om jag vill förändra mitt sätt att kommunicera finns det verktyg som ger resultat.

Här kommer tre enkla tips för dig som vill träna din personliga kommunikation. Själv har jag precis gått utbildning, är supertaggad och tänker hårdträna på familj och vänner redan nu i helgen.

  1. Tala klarspråk. När du menar jag, säg jag och inte man.
  2. Var nyfiken. Ställ frågor om andra människors upplevelser. Du kommer att upptäcka att det du trodde var självklart, kanske upplevs på ett helt annat sätt av den du talar med. När ni förstår varandras upplevelser kan ni ta kommunikationen och relationen till en ny nivå.
  3. Undvik att beskriva dina tankar eller känslor som en sanning som gäller alla. Sortera i stället din upplevelse och var tydlig i vad som är observationer, tankar, känslor och vilja. T.ex. Solen skiner, jag tänker att det ska bli skönt med helg, jag känner mig glad och vill gå ut 🙂

Trevlig helg!

/Helena

P.S. Utbildningen jag nämnde heter Klart ledarskap och var fantastiskt bra! Jag kan varmt rekommendera både utbildningen och boken med samma namn.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.