Möten & evenemangTrampolin PR

Släpp in blåbären, då mognar de fortare

By 9 juni, 2010 No Comments

I måndags deltog jag i ett företagar-politikermöte. 14 jämtländska företagare träffade Per Åsling och Jöran Hägglund.

Efter en vandring runt bordet med presentation och en frågeställning till Jöran Hägglund stod det klart att jag tillhörde blåbären i sammanhanget. Nyast företag, minst anställda, yngst (nästan) och dessutom kvinna (klar minoritet).

Frågorna som kom upp handlade om Lagen om offentlig upphandling, tjänstemomsen, lagen om anställningsskydd, povborrning, presstöd, euron, skatter och avgifter och energipriser, bland annat. Små enkla frågor… Vissa frågeställningar noterade Jöran och skulle ta vidare, andra fanns det enkla svar på. T.ex. att frågan egentligen låg på ett annat bord eller utredning pågick eller det var en tydlig ”efter-valet-fråga”. Både Hägglund och Åsling avslutade med att det var mycket trevligt att träfas och otroligt viktigt att få input från oss företagare. Jag träffade häromveckan Handelsminister Ewa Björling som under några månader skulle träffa 1000 unga företagare. Jag undrar egentligen vad den 457:e företagaren har att säga som ingen av de 456 innan sagt? Jag menar inte att våra politiker ska sluta träffa företagare, jag är mer imponerad av att de orkar och lite funderad över hur de går vidare med all input de får. Stannar departementens arbete under sista halvåret före valet? Eller har man planerat så väl att man inte behöver jobba med de dagliga frågorna just det halvåret? Själv är jag totalt splittrad mellan att göra ett bra jobb för mina uppdragsgivare samtidigt som jag arbetar med strategiska utvecklingsfrågor för mitt företag.

Summa summarum från mitt tvåtimmes möte med Per Åsling, Jöran Hägglund och 13 andra företagare var att vilket privilegium att som ett blåbär i sammanhanget få vara med! För mig var inte mötet med politikerna det viktiga, för mig var de andra företagarnas tankar, frågeställningar och engagemang viktigare. Jag har fått insikt i företagarfrågor som inte direkt rör min bransch, jag har fått en förståelse för företag som arbetar med export, inom personalintensiva branscher, de som har många unga anställda. Tack Företagarna och Svenskt Näringsliv för att jag fick vara med. Till er och andra som bjuder in till möten med ”viktiga personer” vill jag säga: Om framtidens företag ska vara starka med tydliga åsikter och stor engagemang, då gäller det att släppa in dem från början. Om några år kanske jag sitter där och har starka och bra åsikter om LAS eller arbetsgivaravgifter. Och tack vare mötet igår har jag en referens till hur jag som företagare kan agera.

/Marlene Ström

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.