Medierelationer

Media – en viktig folkbildare

By 8 mars, 2010 No Comments

Sitter i hyrbilen i USA och lyssnar på radio. Min man envisas med att lyssna på sportkanaler där man ägnar evigheter åt att analysera redan tråkiga basketmatcher. En lyssnare ringer in för att kommentera en spelare och passar samtidigt på att glänsa med sina omvärldskunskaper ”I’ve been all over the world – East Coast, West Coast…”

Men, hallå, världen är väl större än USA, eller?

Vi äter på favvorestaurangen Chilis och servitrisen undrar var vi kommer ifrån.

– Sweden, svarar vi.

– Sweden??? Never herd of it!

Ok, Sverige är ett litet land, men visst borde det väl ändå låta lite bekant, eller?

På kvällen när vi nöjda och proppmätta på nachos och hamburgare tittar på OS-sändningarna från Vancouver slås jag av hur ointressant det är. Och jag gillar verkligen OS. Men här i USA rapporterar man uteslutande om de egna representanterna. Om USA:s slalomåkare kommer åtta så berättar man det, och inget annat. Om USA kommer tvåa visar man det åket, och inget annat. Inte ens vinnaren omnämns. Det blir inte särskilt spännande.

Det är knappast en analys man ska dra särskilt långt, och jag är ett stort Amerika-fan och vill egentligen inte bidra till befintliga stereotyper, men på nått sätt kändes det ändå bra i min proppmätta mage när jag tänkte på att mina barn kommer att växa upp med falukorv och en medietradition som inrymmer public service och folkbildning.

/Helena

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.